Saturday, January 21, 2012

dessert - water chestnut delight

BAHAN2:

sengkuang cina
tepung ubi
pewarna merah + 1 cawan air
gula pasir
air
daun pandan
santan pekat + secubit garam
Ais hancur secukupnya

CARA2

Kupas sengkuang, potong dadu kecil dan rendam dalam warna merah kurang lebih 30 minit.

Toskan sengkuang tadi dan masukkan ke dalam beg plastik. Masukkan tepung ubi ke dalam plastik yg berisi sengkuang dan goncang hingga semua sengkuang bersalut dgn tepung ubi. Tuang dalam tapis dan ayak lebihan tepung. Ketepikan.

Didihkan air dalam periuk. Masukkan sengkuang bersalut tepung ubi tadi dan masak 3 minit. Angkat dan toskan dan terus masukkan ke dalam satu bekas yg berisi dgn air ais. Biarkan terendam 5 - 10 minit.

Cedok keluar "ruby" yg terhasil dan masukkan ke dalam mangkuk2 kecil. Tuang air gula dan santan. Masukkan juga air batu hancur. Hidangkan sebagai pencuci mulut.

2 comments:

minn_mizi said...

ni kegemaran aku ni, setiap kali makan thai foods,mesti nak order ni...

eYe said...

hehe, aku pun...cari2 resipi ni jumpe...dh try buat, mmg jd... Lompat2 aku ngan laki aku bile jadi buat hari tu...nak resipi...ti aku update ek