Wednesday, December 31, 2008

AwaL MuHaRraM

"Selamat Menyambut Tahun Baru" to all islam beleiver..start your life with all happy things and better future in your life...a pray to all islam...actually last weekend was a tired wek for me...on saturday i go to kota tinggi to celebrate my fiancee birthday, on sunday i'm at b.pahat...one of my cousin married...congrate to abg naz & aida...& on monday i'm back to my hometown...happy but tired....this week is my third week at UMES...try to learn more things in this company...try to adapt with their environment...huhuhu...so, wish me luck for that...1 thing i want to share...anyone who was in account dept should know...dec till march was the tired thing with this dept...closing account....make me want to shout...huh...but a good and nice colleque with make you feel happy to work in this dept...to release tension...

Friday, December 12, 2008

DeC LiFe

This is my 1st entry for dec...huhu..so busy when dec come...actually started when i sent the tender letter to my boss...so i put a full commitment to finish up all my work before my last day...and todays come...my last day...1 and half year i got experience in this company...so much memories to remember here...thanx to all staff that help and sopport me in doing my work...can't forget that...till today, my workload still like never end...huh...i'll try my best...

Thursday, November 27, 2008

Ayat Pendinding Diri & Rumah

AYAT PENDINDING RUMAH

Dari Ibn Mas’ud dari Rasulullah SAW bersabda: Sesiapa membaca sepuluh ayat;
# empat ayat dari awal surah Al Baqarah (1-4)
# dan Ayatul Kursi dan dua ayat selepasnya (255-257)
# dan penutup surah Al Baqarah (284-286)
nescaya Syaithan tidak akan masuk dalam rumahnya hingga pagi.

AYAT PENDINDING DIRI

Apabila keluar rumah, perlu membuat amalan lain untuk memagar dirinya:

# Ayat Qursi, ATAU
# 3 QUL, satu QUL 3x, ATAU
# Zikir berikut 100x pagi dan 100x petang:

لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيْكَ لَهُ، لَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ يُحْيِي وَيُمِيْتُ وَهُوَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ

Friday, November 21, 2008

My FaV AcTrEsS



actually just want to share with you all my favourite actress...a newcomer in this industry but I think she's talented...I've watched some of her act in drama (bella, awan dania...)...love her act because she's not like the other actress in malaysia that i have seen look like to be perfect and cover...she's cute and nice...hope she will maintain her attitude in this industry...but last week I read an article that she's got gossip with the actor that I admire too...Fahrin Ahmad...so nice...hope their relationship till the end...lets check it out the actress I tell about...some bitz bout her:-

Name: Sharifah Nor Azean binti Syed Mahadzir Al-Yahya
Nickname: Scha Al-Yahya
Age: 25
D.O.B: 30th May 1983
P.O.B: Sungai Petani, Kedah
Height: 5′7
Weight: 50 kg
TVC: Hotlink, Nokia, Olay
Movies: Antoofighter, Histeria, Papadom
Drama: Impian Illyana, Sadiq & Co., Honeyz, Bella
Fav Music: Dance music
Fav. Drink: Watermelon Juice
Fav. Color: White
Fav. Artist: Vanidah Imran, Afdlin Shauki, Johnny Depp, Julia Roberts
Fav. Place: Club Med
Idol: Tun Mahathir
Bad Habit: Think too much
Good Quality: Funny at times
Best Experienced: Won Dewi Remaja Title (2005/06)


Monday, November 17, 2008

SubMiT...

i've submit my resign letter today...actually i want to submit last friday, but some of my colleque said that not nice to put the letter on my boss table..so i decide to give by hand...from that time my heart feel so scared...don't know why...and today, during lunch i've submitted that letter to my boss...my boss shock, i just smile and answer some of his question....we will discuss it on wednesday...so, just wait for the discussion...

Friday, November 14, 2008

LoVe n ReLaTiOnShiP

LOVE...what is it mean to each people is complicated to describe...difficult to show in live the real of love but for the one who have experience on it know that the feel of it...sometime love make us happy, good, full of inspiration, sad, badmood, clumsy, calm n so many thing to describe about it...but lately in this few months i have faced with people that have different problem in love...huhu..don't know why they like to story to me..i'm a good listener maybe..a good advisor maybe...i also do't know...but as a human, i put myself as a musix box to hear the sad and lovely song..huhu...a nice guy also left by her gf, a passion guy still waiting the girl that will engage with other guy, a calm girl always scorn by her fiancee, a talkative girl that scared with commitment...that kind of problem that i heard in few month...so pity to them...as a friend, i try to give a good advise for them...hope it will help them...but it doesn't mean i also scared of love relationship..no,no,no...i believe that everyone have their own part...even my fiance and me stay in a different state, but we manage it nicely...but one thing that everyone should realised, the love that should never end and will stay forever is for the ONE...ALLAH...the best love ever...

Thursday, November 13, 2008

GoT NeW Job

huhu...difficult for me to made a decision...i got new job...at utusan...actually that day my friend told me regarding the job vacancy... she got new job in government agency...she inform me that the post is to replace her...first when i heard that...i just said..."ok, nanti aku try cari kalau ade org yg cari keje..." then she tell me that she want me to replace her post there...ouch..i'm shocked..huhu...actually for this time being it doesn't come into my mind to move from this company...then i call her...she explain me more details...i'm interested but at the same time i didn't know what comes to my mind...but i submitted to her my resume...then, 2 day after that i got call from utusan regarding that job...i've interview and a day after, i call a call that it success...start from that day till now my heart feel like...huh...difficult to say...i love this company so much...but i have to consider my future too...its so complicated for me to choose the best...i ask some of my friends, my parent n my fiancee too...some of them support me to accept that job for my own benefit and some of that didn't...but after take all the consideration, i have made the decision...yes, i accept that job...not because of the salary offer to me...but :-
1. i want more knowledge in accounting area...
2. i can get a professional qualification support by a person who have that...
3. i want to try the new environment...
4. the company more establish and soon more benefit i will get...
5. i want career development in my life...

huhu...so i made the decision...so, please pray for my success...for the person that didn't support me, i will prove to you that i can do that...caiyok2...

Monday, November 3, 2008

Case ---- Settled

huhu...just i post before that me n some my friends have a problem with one of my buddies...yeah, the case settled...glad to say i were the one who settle up the case... i met her personally n ask all bout that issue...n she answer me one by one....i think whar she said a true but only GOD know if she cheated us...i just take into account that it settled...glad to hear that...

Friday, October 31, 2008

Nama Syaitan dalam Al-Fatihah

1. DU LI LAH (bila dibaca tiada sabdu sepatutnya DULILLAH)
2. HIR ROB (bila dibaca dengan sabdu sepatutnya HI ROB)
3. KIYYAU (bila dibaca dengan sabdu sepatutnya KI YAU)
4. KANNAK (bila dibaca dengan sabdusepatutnya KA NAK)
5. KANNAS (bila dibaca dengan sabdu sepatutnya KA NAS)
6. Iya (disebut tanpa sabdu sepatutnya Iyya).....Iya bermaksud 'matahari' Dalam ayat ke 5, jika salah bacaannya akan bermaksud "kepada mataharilah yang kami sembah dan kepada matahari kami meminta pertolongan" !!!!
7. SIROTHOLLAZI. .........sehingga habis hendaklah dibaca tanpa henti.
8. AMIN ............hendaklah mengaminkan Al- Fatihah dengan betul iaitu AA...dua harakat, MIN.... 3 harakat, semoga Amin kita bersamaan dengan Amin malaikat Insya-Allah. semoga kita menjadi orang yang sentiasa membaiki bacaannya.

Thursday, October 30, 2008

Friends

Just wanna share some story with u all...actually i have a friend that i knew since primary...we r quite close start in secondary...with our family also close...a sweet friend to know...but lately, in few months back i think she's totally different...change drastically...huhu...it makes me feel sad, my others good friend also feel like that...i think...she got job in bangi & we stay together at kajang since jan 08...all of that started in may...when se get involved @ couple with the younger guy...5 years younger than her... she started to story bout that i guy...at first i think he's ok...but, he slowly changes my friends' attitude...huh...falling love with younger person thats not matured already really different...love to enjoy only for the all time...love to hang up...but didn't give you benefit at all...i said, 'lantakla ape nak jadi to them...malas nak layan dh'...give advise also like you throw something in dusbin...huhuhu

Wednesday, October 29, 2008

Blogger-----Others

Nothing to share but i also dun know...no idea to update own blog but love to open other blog...my old friends...georgian members...zura,agus,n some of them...oh no....stil dun have idea...feel tired maybe...love to read others story in their live n help me to remind all memories in kgv....hahahaha...

Thursday, October 16, 2008

Office break fast

also late to share the update...actually on 24.9, my office made a break fast with all hq staff n kl area...successfully done at de palma hotel shah alam...difficult to gather all of them but that time,so glad to see they all....others also made a same program but in different location...distance is the problem to gather with others...but all were happy to celebrate raya...lets share the pics... what happen to me???...
all staff with boss...
me with my staff...
duit raye ;)

Friday, September 12, 2008

BuKe PuAse


On monday hari tu gi bukak puasa ngan staff2 ofis...dr manjung n penang ade turun ke sini...so ape lagi la...tme azan tu kitorg kat ofis lagi...makan yg ringan2 dulu...then after solat maghrib gi la berbuke kat steamboat...tu pun aku yg duk puji2 kat dorg tempat tu kire ok la..good promoter...termakan gak hasutan aku ni...

muke2 insan kekenyangan

Wednesday, September 10, 2008

Steamboat Time...yahooo

Hari tu ade pi makan steamboat kat b.baru bangi...seksyen 9...tgk iklan kat paper...kedai pun kedai melayu,so pakat2 ngan housemat sume nak pi mkn...price per head rm 16...pastu blh mkn seberapa bnyk yg larat...kuah ade 2 perisa,tom yam n soup...sedap...sape yg berminat leh pi try kat ziera steamboat...
dh kekenyangan, ambik mushroom je last2..

My Moms' Bufday


budak2 yg tak sabar tunggu mokde potong kek



chocolate cake....yummy...


Lupe nak share, hari tu bufday emak...on 24th August...a day b4 my bufday...time tu kat kg 9B.pahat)...so b4 gi jb,singgah bandar jap cari kek utk mak...ramai cousin,so beli kek mmg hbs...budak2,tau2 jer la kan....jihah la yg paling tak sabar...

My Bufday Cakes


Blueberry cake



Chocolate indulgence..yummy...



Given by Abg...Thanx u so much...

Seperti yg dijanjikan..hari tu nak upload gambar cake time my bufday...hari ni baru dpt tunaikan...thanx pada sume yg ingt...really appreciate it

Tuesday, September 2, 2008

My bufday story 2


on 25 tu masuk opis cam biase...ade m staff yg wish but i feel nothing...thanx to they all...huhu..on 27 to they all bua suprise part for me!!!.mmg tak perasan langsung n tak tau bile dorg buat...tau2 sume dh ade atas meja...menu on that day blueberry cak...best!!!! n pizza hut...really appreciate that...n dorg gve present a cute cartoon clock...comel....

My bufday story

Actually this year at 12 am on my birthday, aku kat atas bus on the way dr jb nak ke seremban...actually on 21.8 tu aku ambik half day tp still lewat kluar dr opis..keje yg melambak still tak settle...ptg tu around 6 bertolak balik batu pahat...then esok pagi on 22.8 anta mak to hospital...appointment doctor...lambat gak that day,slalu settle awal..petang tu kluar shopping bawak cik nor...nak shopping baju anak2 for raye..huh,utk 9 org...penat gak...tp kena devide utk 2 hari...before tu tgk tiket coz nanti aku kena balik naik bus...kereta tinggal bp coz nanti on 27 ayah drive balik, mal ade 2nd appoinment utk result....so, on 24 tu, bufday mak...tgh hri tu kluar cari kek...coklat kek...jihah yg tak sabar2...ought 1 kg cake,hb skjp jer...ramai plak tu,lagi meriah la...huhu...nanti update that cake...tak sempat nak transfer lagi...then ptg tu around 3 bergerak ke jb...anjang drive coz nak anta kak long baik hostel...then they all drop kan aku kat city square...janji ngan abg kat situ...makan kat sedap corner n gi jalan2 ka danga bay...hujan...huhu...after tu nk bas around 9.45 pm...so, celebrate bufday atas bas la nampaknye...nak buat cemane....

Monday, August 25, 2008

Celebrate Bufday Colleque





Last Friday, we all kat ofis celebrate bday ofismate...kak fik...my idea la tu...kul 12.30 mintak permission en azam nak kuar...pi tesco ngan fida beli lychee cake n kfc...huhu...best tul...before tu pi beli present tuk die,kami beli baby feeding...lagi pun kak fik tgh pregnant...sesuai la tu....

Aisyah Yg Baru Pandai Jalan

video

Friday, August 15, 2008

So Cute...Baby Biscuits....












10 Amalan Terbalik

Marilah kita bermuhasabah atau menilai dan menghitung kembali tentang amalan harian kita. Kadang-kadang kita akan dapati amalan kita adalah terbalik atau bertentangan dari apa yang patut dilakukan dan dituntut oleh Islam. Mungkin kita tidak sedar atau telah dilalaikan atau terikut-ikut dengan
budaya hidup orang lain. Perhatikan apa yang dipaparkan dibawah sebagai contoh amalan yang terbalik:-

1. Amalan kenduri arwah beberapa malam yang dilakukan oleh keluarga simati selepas sesuatu kematian (malam pertama, kedua, ketiga, ketujuh dan seterusnya) adalah terbalik dari apa yang dianjurkan oleh
Rasulullah di mana Rasulullah telah menganjurkan jiran tetangga memasak makanan untuk keluarga simati untuk meringankan kesusahan dan kesedihan mereka. Keluarga tersebut telah ditimpa kesedihan, terpaksa pula menyedia makanan dan belanja untuk mereka yang datang membaca tahlil. Tidakkah mereka yang hadir makan kenduri tersebut khuatir kalau-kalau mereka termakan harta anak yatim yang
ditinggalkan oleh simati atau harta peninggalan simati yang belum dibahagikan kepada yang berhak menurut Islam?

2. Kalau hadir ke kenduri walimatul urus (kenduri kahwin) orang kerap salam berisi (hadiah wang yang diberi semasa bersalam). Kalau tak ada duit nak dikepit dalam tangan, maka segan ia nak pergi makan kenduri. Tetapi kalau ia menziarah orang mati, tidak segan pula salam tak berisi. Sepatutnya kalau menziarah keluarga si matilah kita patut memberi sedekah. Kalau ke kenduri kahwin, tak bagi pun tak apa kerana tuan rumah panggil untuk diberi makan bukan untuk ia menambah pendapatan.

3. Ketika menghadiri majlis pemimpin negara kita berpakaian cantik kemas dan segak tetapi bila mengadap Allah baik di rumah maupun di masjid, pakaian lebih kurang saja bahkan ada yang tak berbaju. Tidakkah ini suatu perbuatan yang terbalik.

4. Kalau menjadi tetamu di rumah orang dan di beri jamuan, kita rasa segan nak makan sampai habis apa yang dihidangkan kerana rasa segan dan malu, sedangkan yang dituntut dibanyakkan makan dan dihabiskan apa yang dihidang supaya tuan rumah rasa gembira dan tidak membazir.

5. Kalau bersolat sunat di masjid amat rajin, tapi kalau di rumah, sangat malas. Sedangkan sebaik-baiknya solat sunat banyak dilakukan di rumah seperti yang dianjurkan oleh Rasulullah untuk mengelakkan rasa riak.

6. Bulan puasa adalah bulan mendidik nafsu termasuk nafsu makan yang berlebihan tetapi kebanyakan orang mengaku bahawa dalam carta perbelanjaan setiap rumah orang Islam akan kita dapati perbelanjaan di bulan puasa adalah yang tertinggi dalam setahun. Sedangkan sepatutnya perbelanjaan di bulan puasa yang terendah. Bukankah terbalik amalan kita?

7. Kalau nak mengerjakan haji, kebanyakan orang akan membuat kenduri sebelum bertolak ke Mekah dan apabila balik dari Mekah tak buat kenduri pun. Anjuran berkenduri dalam Islam antaranya ialah kerana selamat dari bermusafir, maka dibuat kenduri, bukan kerana nak bermusafir, maka dibuat kenduri. Bukankah amalan ini terbalik? Atau kita mempunyai tujuan lain.

8. Semua ibubapa amat bimbang kalau-kalau anak mereka gagal dalam periksa. Maka dihantarlah ke
kelas tuisyen walau pun banyak belanjanya. Tapi kalau anak tak boleh baca Quran atau solat, tak bimbang pula bahkan tak mahu hantar tuisyen baca Quran atau kelas khas mempelajari Islam. Kalau guru tuisyen sanggup dibayar sebulan RM20.00 satu pelajaran 8 kali hadir tapi kepada Tok Guru Quran nak bayar RM15.00 sebulan 20 kali hadir belajar pun menggeletar tangan. Bukankah terbalik amalan kita?
Kita sepatutnya lebih berbimbang jika anak tidak dapat baca Al Quran atau bersolat dari tidak lulus periksa.

9. Kalau bekerja mengejar rezeki Allah tak kira siang malam, pagi petang, mesti pergi kerja. Hujan atau ribut tetap diharungi kerana hendak mematuhi peraturan kerja. Tapi ke rumah Allah (masjid) tak hujan, tak panas, tak ribut pun tetap tak datang ke masjid. Sungguh tak malu manusia begini, rezeki Allah diminta tapi nak ke rumahNya segan dan malas.

10. Seorang isteri kalau nak keluar rumah samada dengan suami atau tidak, bukan main lagi berhias. Tetapi kalau duduk di rumah, masyaAllah. Sedangkan yang dituntut seorang isteri itu berhias untuk suaminya, bukan berhias untuk orang lain. Perbuatan amalan yang terbalik ini membuatkan rumahtangga kurang bahagia.

Marilah kita berlapang dada menerima hakikat sebenarnya. Marilah kita beralih kepada kebenaran agar hidup kita menurut landasan dan ajaran Islam yang sebenar bukan yang digubah mengikut selera kita. Allah yang mencipta kita maka biarlah Allah yang menentukan peraturan hidup kita. Sabda
Rasullullah SAW: "Sampaikanlah dariku walaupun satu ayat." (Riwayat Bukhari)

Wajah, Hati Yg Cantik & Rahsia 13

· Agar wajah selalu segar, berseri-seri dan cantik, cucilah minimal 5 kali sehari dengan air wudhu.
Jangan langsung dikeringkan, biarkan menetes dan kering sendiri. Lalu ambillah sajadah, shalat, berdzikir, dan berdo'a.

· Untuk
menghilangkan stress, perbanyaklah 'olahraga'. Cukup dengan memperbanyakkan solat.
Ketika solat, kita mengerakkan seluruh tubuh. Lalu berkonsultasilah pada Allah SWT dengan dzikir dan do'a.

· Untuk
pelembab, agar awet muda, gunakanlah senyuman. Tidak hanya di bibir tapi juga di hati. Jangan lupa bisikkan 'kata kunci', "Allahuma Kamma Hassanta Khalqii Fahassin Khuluqii" (Ya Allah sebagaimana engkau telah memperindah kejadianku, maka perindah pula ahlaqku). (HR Ahmad).- DOA TENGOK CERMIN

· Untuk
punya bibir cantik, bisikkan kalimat-kalimat Allah, tidak berbohong atau menyakiti hati orang lain, tidak menyombongkan diri atau takabur.

· Agar
tubuh langsing, mulus, diet yang teratur dengan berpuasa seminggu 2 kali, Isnin dan Khamis. Jika kuat, lebih bagus lagi puasa Nabi Daud AS i.e. selang satu hari. Makanlah makanan halal, perbanyak sayuran, buah-buahan, dan air putih.

· Untuk
mengembangkan diri, sebarkan salam dan sapaan. Dengan demikian kita akan banyak dikenal dan disayangi.

Assalamua'laikum wr wb.........
..

Inilah dia rahsia as-solat, sebagai peringatan bagi yang dah tahu atau panduan bagi yang baru tahu......


1 -
Niat Sembahyang :
Sebenarnya memeliharakan taubat kita dari dunia dan akhirat.


2 -
Berdiri Betul :
Fadilatnya, ketika mati dapat meluaskan tempat
kita di dalam kubur.

3 -
Takbir-ratul Ihram :
Fadilatnya, sebagai pelita yang menerangi
kita di dalam kubur.

4 -
Fatihah :
Sebagai pakaian yang indah-indah di dalam kubur.


5 -
Ruqu' :
Sebagai tikar kita di dalam kubur.


6 -
I'tidal :
Akan memberi minuman air dari telaga al-kautsar ketika didalam kubur.


7 -
Sujud :
Memagar kita ketika menyeberangi titian SIRATUL-MUSTAQIM.


8 -
Duduk antara 2 Sujud :
Akan menaung panji-panji nabi kita
didalam kubur

9 -
Duduk antara 2 Sujud (akhir) :
Menjadi kenderaan ketika kita dipadang Mahsyar.


1
0 - Tahhiyat Akhir :
Sebagai penjawab bagi soalan yang dikemukakan
oleh Munkar & Nankir di dalam kubur.

11 -
Selawat Nabi :
Sebagai pendinding api neraka di dalam kubur.


12 -
Salam :
Memelihara kita di dalam kubur.


13 - Tertib
:
Akan pertemuan kita dengan Allah S. W. T.


Dari Abdullah bin 'Amr R. A., Rasulullah S. A. W.bersabda :


"Senarai di atas adalah salah satu sebab mengapa orang Yahudi /Kafir tidak sukakan angka 13 dan juga Hari Jumaat. Itulah sebab mengapa mereka mencipta cerita yang begitu seram sekali iaitu " FRIDAY the 13th " jika ada di kalangan kamu yang perasan!!!"

Adab Ketika Menziarahi Orang Islam Yg Nazak

Kaedah yang sepatutnya diamalkan ialah:-

i. Lantik seorang yang bacaan Alquran nya baik (dari segi tajwid) untuk membaca surah Yasin- yang lain2 boleh bersama2 semak.

ii. Sebaik2 orang yang dilantik itu adalah anak ataupun saudara terdekat yang mempunyai perasaan kasih pada orang yang tengah nazak.

iii. Merenung wajah orang tengah nazak sebelum surah Yasin dibaca untuk menimbulkan rasa belas kasihan dan mudah2an surah yang dibaca boleh membantu pencabutan nyawa beliau.

iv. Membaca 3 hingga 4 kalimah Surah Yasin, berhenti, dan menolong (menuntun) beliau untuk melafaz "Laa ila ha illallah".

v. Kemudian menyambung semula bacaan, baca 3 hingga 4 kalimah, berhenti lagi, dan menolong beliau mengucap "Laa ila ha illallah"lagi.

vi. Diteruskan sehingga lah beliau menghembuskan nafas yang terakhir. Semoga ini dapat meningkatkan lagi ilmu pengetahuan kita dalam 'membantu' saudara mara atau mak ayah kita dalam menghadapi sakaratul maut.

Dan smoga kita mendapat segala rahmat serta hidayah NYA dlm membuat amal kebajikan dengan cara yang betul bukan semata2 melalu ikutan adat. amiin.

Thursday, August 14, 2008

Best Buddies @ PKN 2004

Some of my buddies at PKN 2004...same2 share susah senang, suke duke, penat lelah...huhu...bile dpt gathering agaknye...Aishah aka Batman

Huda aka Neng

Intan aka Opah

Mel (like diet so much)....

Look Familiar...hmhm...Azmi aka Tae

Anep

Zaid aka Kepah

Ijan aka Corsa


Le-some...

Closed Frienz at UiTM

Sumi...sweet friendz

my x-rumate
ina & her fiancee(hafiz)

my rumate & closed friendz Abby...misz u

My Best Frienz Ever

Me & Azmi (my fiancee)

Me, Yam & her daughter (wafa)

Shahreza aka john


Akma, Future Fiance of Asri


Azah n her bf (shahzreen)

Wani n her ... (farid)


This all my luvly frienz since my primary school...alwiz keep in touch...luv u all