Monday, August 25, 2008

Celebrate Bufday Colleque





Last Friday, we all kat ofis celebrate bday ofismate...kak fik...my idea la tu...kul 12.30 mintak permission en azam nak kuar...pi tesco ngan fida beli lychee cake n kfc...huhu...best tul...before tu pi beli present tuk die,kami beli baby feeding...lagi pun kak fik tgh pregnant...sesuai la tu....

Aisyah Yg Baru Pandai Jalan

video

Friday, August 15, 2008

So Cute...Baby Biscuits....












10 Amalan Terbalik

Marilah kita bermuhasabah atau menilai dan menghitung kembali tentang amalan harian kita. Kadang-kadang kita akan dapati amalan kita adalah terbalik atau bertentangan dari apa yang patut dilakukan dan dituntut oleh Islam. Mungkin kita tidak sedar atau telah dilalaikan atau terikut-ikut dengan
budaya hidup orang lain. Perhatikan apa yang dipaparkan dibawah sebagai contoh amalan yang terbalik:-

1. Amalan kenduri arwah beberapa malam yang dilakukan oleh keluarga simati selepas sesuatu kematian (malam pertama, kedua, ketiga, ketujuh dan seterusnya) adalah terbalik dari apa yang dianjurkan oleh
Rasulullah di mana Rasulullah telah menganjurkan jiran tetangga memasak makanan untuk keluarga simati untuk meringankan kesusahan dan kesedihan mereka. Keluarga tersebut telah ditimpa kesedihan, terpaksa pula menyedia makanan dan belanja untuk mereka yang datang membaca tahlil. Tidakkah mereka yang hadir makan kenduri tersebut khuatir kalau-kalau mereka termakan harta anak yatim yang
ditinggalkan oleh simati atau harta peninggalan simati yang belum dibahagikan kepada yang berhak menurut Islam?

2. Kalau hadir ke kenduri walimatul urus (kenduri kahwin) orang kerap salam berisi (hadiah wang yang diberi semasa bersalam). Kalau tak ada duit nak dikepit dalam tangan, maka segan ia nak pergi makan kenduri. Tetapi kalau ia menziarah orang mati, tidak segan pula salam tak berisi. Sepatutnya kalau menziarah keluarga si matilah kita patut memberi sedekah. Kalau ke kenduri kahwin, tak bagi pun tak apa kerana tuan rumah panggil untuk diberi makan bukan untuk ia menambah pendapatan.

3. Ketika menghadiri majlis pemimpin negara kita berpakaian cantik kemas dan segak tetapi bila mengadap Allah baik di rumah maupun di masjid, pakaian lebih kurang saja bahkan ada yang tak berbaju. Tidakkah ini suatu perbuatan yang terbalik.

4. Kalau menjadi tetamu di rumah orang dan di beri jamuan, kita rasa segan nak makan sampai habis apa yang dihidangkan kerana rasa segan dan malu, sedangkan yang dituntut dibanyakkan makan dan dihabiskan apa yang dihidang supaya tuan rumah rasa gembira dan tidak membazir.

5. Kalau bersolat sunat di masjid amat rajin, tapi kalau di rumah, sangat malas. Sedangkan sebaik-baiknya solat sunat banyak dilakukan di rumah seperti yang dianjurkan oleh Rasulullah untuk mengelakkan rasa riak.

6. Bulan puasa adalah bulan mendidik nafsu termasuk nafsu makan yang berlebihan tetapi kebanyakan orang mengaku bahawa dalam carta perbelanjaan setiap rumah orang Islam akan kita dapati perbelanjaan di bulan puasa adalah yang tertinggi dalam setahun. Sedangkan sepatutnya perbelanjaan di bulan puasa yang terendah. Bukankah terbalik amalan kita?

7. Kalau nak mengerjakan haji, kebanyakan orang akan membuat kenduri sebelum bertolak ke Mekah dan apabila balik dari Mekah tak buat kenduri pun. Anjuran berkenduri dalam Islam antaranya ialah kerana selamat dari bermusafir, maka dibuat kenduri, bukan kerana nak bermusafir, maka dibuat kenduri. Bukankah amalan ini terbalik? Atau kita mempunyai tujuan lain.

8. Semua ibubapa amat bimbang kalau-kalau anak mereka gagal dalam periksa. Maka dihantarlah ke
kelas tuisyen walau pun banyak belanjanya. Tapi kalau anak tak boleh baca Quran atau solat, tak bimbang pula bahkan tak mahu hantar tuisyen baca Quran atau kelas khas mempelajari Islam. Kalau guru tuisyen sanggup dibayar sebulan RM20.00 satu pelajaran 8 kali hadir tapi kepada Tok Guru Quran nak bayar RM15.00 sebulan 20 kali hadir belajar pun menggeletar tangan. Bukankah terbalik amalan kita?
Kita sepatutnya lebih berbimbang jika anak tidak dapat baca Al Quran atau bersolat dari tidak lulus periksa.

9. Kalau bekerja mengejar rezeki Allah tak kira siang malam, pagi petang, mesti pergi kerja. Hujan atau ribut tetap diharungi kerana hendak mematuhi peraturan kerja. Tapi ke rumah Allah (masjid) tak hujan, tak panas, tak ribut pun tetap tak datang ke masjid. Sungguh tak malu manusia begini, rezeki Allah diminta tapi nak ke rumahNya segan dan malas.

10. Seorang isteri kalau nak keluar rumah samada dengan suami atau tidak, bukan main lagi berhias. Tetapi kalau duduk di rumah, masyaAllah. Sedangkan yang dituntut seorang isteri itu berhias untuk suaminya, bukan berhias untuk orang lain. Perbuatan amalan yang terbalik ini membuatkan rumahtangga kurang bahagia.

Marilah kita berlapang dada menerima hakikat sebenarnya. Marilah kita beralih kepada kebenaran agar hidup kita menurut landasan dan ajaran Islam yang sebenar bukan yang digubah mengikut selera kita. Allah yang mencipta kita maka biarlah Allah yang menentukan peraturan hidup kita. Sabda
Rasullullah SAW: "Sampaikanlah dariku walaupun satu ayat." (Riwayat Bukhari)

Wajah, Hati Yg Cantik & Rahsia 13

· Agar wajah selalu segar, berseri-seri dan cantik, cucilah minimal 5 kali sehari dengan air wudhu.
Jangan langsung dikeringkan, biarkan menetes dan kering sendiri. Lalu ambillah sajadah, shalat, berdzikir, dan berdo'a.

· Untuk
menghilangkan stress, perbanyaklah 'olahraga'. Cukup dengan memperbanyakkan solat.
Ketika solat, kita mengerakkan seluruh tubuh. Lalu berkonsultasilah pada Allah SWT dengan dzikir dan do'a.

· Untuk
pelembab, agar awet muda, gunakanlah senyuman. Tidak hanya di bibir tapi juga di hati. Jangan lupa bisikkan 'kata kunci', "Allahuma Kamma Hassanta Khalqii Fahassin Khuluqii" (Ya Allah sebagaimana engkau telah memperindah kejadianku, maka perindah pula ahlaqku). (HR Ahmad).- DOA TENGOK CERMIN

· Untuk
punya bibir cantik, bisikkan kalimat-kalimat Allah, tidak berbohong atau menyakiti hati orang lain, tidak menyombongkan diri atau takabur.

· Agar
tubuh langsing, mulus, diet yang teratur dengan berpuasa seminggu 2 kali, Isnin dan Khamis. Jika kuat, lebih bagus lagi puasa Nabi Daud AS i.e. selang satu hari. Makanlah makanan halal, perbanyak sayuran, buah-buahan, dan air putih.

· Untuk
mengembangkan diri, sebarkan salam dan sapaan. Dengan demikian kita akan banyak dikenal dan disayangi.

Assalamua'laikum wr wb.........
..

Inilah dia rahsia as-solat, sebagai peringatan bagi yang dah tahu atau panduan bagi yang baru tahu......


1 -
Niat Sembahyang :
Sebenarnya memeliharakan taubat kita dari dunia dan akhirat.


2 -
Berdiri Betul :
Fadilatnya, ketika mati dapat meluaskan tempat
kita di dalam kubur.

3 -
Takbir-ratul Ihram :
Fadilatnya, sebagai pelita yang menerangi
kita di dalam kubur.

4 -
Fatihah :
Sebagai pakaian yang indah-indah di dalam kubur.


5 -
Ruqu' :
Sebagai tikar kita di dalam kubur.


6 -
I'tidal :
Akan memberi minuman air dari telaga al-kautsar ketika didalam kubur.


7 -
Sujud :
Memagar kita ketika menyeberangi titian SIRATUL-MUSTAQIM.


8 -
Duduk antara 2 Sujud :
Akan menaung panji-panji nabi kita
didalam kubur

9 -
Duduk antara 2 Sujud (akhir) :
Menjadi kenderaan ketika kita dipadang Mahsyar.


1
0 - Tahhiyat Akhir :
Sebagai penjawab bagi soalan yang dikemukakan
oleh Munkar & Nankir di dalam kubur.

11 -
Selawat Nabi :
Sebagai pendinding api neraka di dalam kubur.


12 -
Salam :
Memelihara kita di dalam kubur.


13 - Tertib
:
Akan pertemuan kita dengan Allah S. W. T.


Dari Abdullah bin 'Amr R. A., Rasulullah S. A. W.bersabda :


"Senarai di atas adalah salah satu sebab mengapa orang Yahudi /Kafir tidak sukakan angka 13 dan juga Hari Jumaat. Itulah sebab mengapa mereka mencipta cerita yang begitu seram sekali iaitu " FRIDAY the 13th " jika ada di kalangan kamu yang perasan!!!"

Adab Ketika Menziarahi Orang Islam Yg Nazak

Kaedah yang sepatutnya diamalkan ialah:-

i. Lantik seorang yang bacaan Alquran nya baik (dari segi tajwid) untuk membaca surah Yasin- yang lain2 boleh bersama2 semak.

ii. Sebaik2 orang yang dilantik itu adalah anak ataupun saudara terdekat yang mempunyai perasaan kasih pada orang yang tengah nazak.

iii. Merenung wajah orang tengah nazak sebelum surah Yasin dibaca untuk menimbulkan rasa belas kasihan dan mudah2an surah yang dibaca boleh membantu pencabutan nyawa beliau.

iv. Membaca 3 hingga 4 kalimah Surah Yasin, berhenti, dan menolong (menuntun) beliau untuk melafaz "Laa ila ha illallah".

v. Kemudian menyambung semula bacaan, baca 3 hingga 4 kalimah, berhenti lagi, dan menolong beliau mengucap "Laa ila ha illallah"lagi.

vi. Diteruskan sehingga lah beliau menghembuskan nafas yang terakhir. Semoga ini dapat meningkatkan lagi ilmu pengetahuan kita dalam 'membantu' saudara mara atau mak ayah kita dalam menghadapi sakaratul maut.

Dan smoga kita mendapat segala rahmat serta hidayah NYA dlm membuat amal kebajikan dengan cara yang betul bukan semata2 melalu ikutan adat. amiin.

Thursday, August 14, 2008

Best Buddies @ PKN 2004

Some of my buddies at PKN 2004...same2 share susah senang, suke duke, penat lelah...huhu...bile dpt gathering agaknye...Aishah aka Batman

Huda aka Neng

Intan aka Opah

Mel (like diet so much)....

Look Familiar...hmhm...Azmi aka Tae

Anep

Zaid aka Kepah

Ijan aka Corsa


Le-some...

Closed Frienz at UiTM

Sumi...sweet friendz

my x-rumate
ina & her fiancee(hafiz)

my rumate & closed friendz Abby...misz u

My Best Frienz Ever

Me & Azmi (my fiancee)

Me, Yam & her daughter (wafa)

Shahreza aka john


Akma, Future Fiance of Asri


Azah n her bf (shahzreen)

Wani n her ... (farid)


This all my luvly frienz since my primary school...alwiz keep in touch...luv u all

Clock

get this clock

Crazy Comparison





Tarikh Luput Tong Gas


Ramai kat luar sana yang tak tahu. Saya tahu pun dari stokist gas sebab ada insiden yang berlaku.Selinder gas yang dah expired tidak selamat diguna dan boleh menyebabkan accident. So hati-hati bila menerima selinder gas dari penjual gas.

Di sini caranya bagaimana memeriksa selinder gas LPG :
Di salah satu sisi selinder gas expiry date akan dikodkan secara alpha-numerical seperti berikut;

A ,
B , C atau D diikuti dua digit, contohnya D06.
Huruf bermaksud suku ke berapa dalam satu tahun -


A
utk March ( Suku pertama ),
B
utk June (Suku kedua ),
C
utk Sept ( Suku ketiga ), &
D
utk December ( Suku keempat ).
2 digit itu pula menunjukkan sehingga tahun berapa selinder itu selamat digunakan
Jadi
D06 bermaksud selamat digunakan sehingga December 2006.

My Fav Song

I LIVE MY LIFE FOR YOU - FIREHOUSE

You know you're everything to me and I could never see
The two of us apart
And you know I give myself to you and no matter what you do
I promise you my heart

I've built my world around you and I want you to know
I need you like I've never needed anyone before

Chorus:
I live my life for you
I want to be by your side in everything that you do
And if there's only one thing you can believe is true
I live my life for you

I dedicate my life to you, you know that I would die for you
But our love would last forever
And I will always be with you and there is nothing we can't do
As long as we're together

I just can't live without you and I want you to know
I need you like I've never needed anyone before

Chorus

I live my life for you


WHEN I LOOK INTO YOUR EYES - FIREHOUSE

I see forever when I look in your eyes
your all I ever wanted. I always want you to be mine
Let's make a promise till the end of time
We'll always be together, and out love will never die

So here we are face to face and heart to heart
I want you to know we will never be apart
Now I believe that wishes can come true
'Cause I see my whole world. I see only you

When I look into your eyes
I can see how much I love you
And it makes me realize
When I look into your eyes
I see all my dreams come true
When I look into your eyes

I've looked for you all of my life
Now that I've found you, we will never say goodbye
I can't stop this feeling, there's nothing I can do
'Cause I see everything, when I look at you

When I look into your eyes
I can see how much I love you
And it makes me realize
When I look into your eyes
I see all my dreams come true
When I look into your eyes

Ohhhh

When I look into your eyes
I can see how much I love you and it makes me realize
When I look into your eyes
We will always be together, and our love will never die
When I look into your eyes
I see all my dreams come true, when I look into your eyes
When I look into your eyes

Rawang Trip (8-10 August 2008)

Last weekend i go to rawang...from kajang i pick up my fiancee at petronas sungai besi...baru sampai dr jb...so singgah kat petronas buy some drinks n cadbury choc for his niece...ingt nak dinner kat situ tp kurang selesa...then terus drive ke rawang...stop kat restoran jejantas, decide to dinner here...i cooked for him...menu for that day kerabu sotong n kacang buncis goreng... i lioke...hehehe...die puji n make me feel happy...habis semua...then teruskan journey to rawang...sesat2 jugak la but around 10 sampai...mak ask us to makan sbb kak ani dh masak...dinner skali lagi sbb dorg tunggu rupenye tuk makan skali...so guilty at that time...the next day sbnrnye plan nak pegi tgk movie tp mak nak ikut..so tuka plan...bawak mak pegi tmn anggerik antarabangsa kat serendah...so sad that place closed...cantik tp tak terjaga...satu pembaziran...then tak tau nak pegi mane bawak mak jalan2 kat pekan rawang..i buy some blouse utk his niece 4 org...4 raye...mlm tu pegi night market...tak beli ape pun...cuci mate...tp sempat pow abg cekak rambut...esoknye kami ke metro point kajang,ade kanival hanset...then balik rumah sewa, abg terus balik ke rawang....

Wednesday, August 13, 2008

Monday

After trip ke mersing, pagi isnin dr sban drive ke kajang...masuk ofis,tibe2 tgk atas meja ade note...En Azam suruh submit document to TM Melaka...cam tak larat sbb tak berenti drive dr hari tu...ke penang, then ke perak, balik ke kajang, ke seremban, then ke mersing, balik sban n drive lagi ke kajang, skali kena pi melaka...nak buat cemane...call mak n mak dip tanye nak follow tak...dorg pun demam...dh keluar highway skali mak dip call kate idin nak ikut...bagus jugak...leh drive balik nanti...singgah rumah dulu ambik idin n terus ke melaka...pastu balik singgah restoran jejantas,makan sat n terus balik seremban...penat sungguh n malam tu mmg sume tak larat nak masak...ajak along pi beli ayamas...yg kenyang pun jadi lapar balik...yummy2...after makan mmg dh tak larat sgt...terus masuk tido...coz esok nak drive ke kajang balik...so tired that week...since now pun takde mase nak rest lagi...

Mersing Trip

Today baru ade peluang to update my blog...lots of workload sometime make me sick...huhu...thats holiday actually plan by Mak Dip...she said that she want to go to achiks' house at mersing...n then mak ask me...i said ok but i've to check my schedule...i have to take a leave on friday as per plan...mak dip arrived at seremban on 29.7 & we all travel to mersing on 1.8 morning, we are at mersing on 3 o'clock...have lunch at achiks' house..after that we all jalan2 at pasar lelong...nothing to buy, window shopping...but mak sempatla capai selai baju...after maghrib we all pegi rumah mak long..dh expert la skit2 jalan2 kat mersing...malam tu takde aktiviti selain makan n mentong...huhu...then tak larat, rase around 11 dh masuk tido tp makcik2 ku seperti biase...borak sampai pagi la....next day tu duk kat rumah, after zuhur ajak along pegi wothdraw duit n isi minyak...since price petrol naik ni mmg terasa sgt...then tak tau nak bawak pegi mane, aku ajak pi tunas manja...sempatla capai selai baju...kebaya kaler biru turqoise...so nice...then balik cepat2 after cari cl...budak2 dh bising ajak pi pantai....skali kunci kereta along hilang...gelabah la sume cari...siap2 nak pegi tgk kat tempat yg pegi b4 ni skali die teringat maybe dlm seluar track die pagi tadi...so aku pun drive la pusing balik umah mak long...
check2 tp takde...so aku drive balik ke shell,nasib baik jumpe...kalau tak menangis si along tu...then terus ke pantai air papan...malam tu menu dinner satay n mee bandung(made by achik)...after tu game bowling kat mersing bowl...kire ok n enjoy la...next day kitorg tunggu mak ngan ayah dtg...tinggalkan kereta ku n kitorg ber3 tido rmh achik...sbb si ika dh muncong dh...hehehe..ayah dtg pagi tu ngan mak,mak dip n uncle is ngan keretaku...after tu along ajak pegi cari keropok lekor...on da way balik tu singgah kahang beli dragon fruit..best sgt...aku pun beli la skit utk bagi kat org...tak tau nak bagi ape...n ptg tu balik ke sban...lame btul tak berkumpul ngan cousin2...